A fost petrecută pe ultimul drum pământesc stareța Mănăstirii Vărzărești, Schiegumena Gheorghia (Plăcintă)
Sîmbătă, 20 mai 2017, o mulțime de credincioși s-au adunat la Mănăstirea Vărzărești, raionul Nisporeni, pentru a o petrece pe ultimul drum pământesc pe nou-adormita și pururea pomenita Stareță, Schiegumena Gheorghia (Plăcintă).
Sfânta Liturghie și Slujba Prohodului au fost oficiate de un sobor de Ierarhi, preoți și diaconi în frunte cu chiriarhul locului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.
Pentru a-și lua rămas bun de la Schiegumena Gheorghia, la Liturghie și la slujba prohodului au mai luat parte Preasfințitul AMBROZIE, Episcop de Neftekamsk și Birsk, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, toți stareții și starețele din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, mai mulți stareți și starețe din țara noastră și de peste hotare și mulțime de preoți și credincioși.
Mesajul de compasiune al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR, a fost dat citirii de către Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, Vicarul Mitropoliei Moldovei.
La final, Ierarhii împreună cu toți stareții și starețele prezente s-au adunat la mormântul Schiarhimandritului IOV, unde s-a cântat Veșnică pomenire lui și Monahiei Eleonora, părinții Schiegumenei Gheorghia.
„Fericiți cei pe care i-ai ales și i-ai primit, Doamne, pomenirea lor întru neam și neam!” Dumnezeu să o odihnească cu drepții pe Stareța mănăstirii Vărzărești, egumena GHEORGHIA (Plăcintă)
Notă biografică:
Egumena GHEORGHIA (Plăcintă) s-a născut pe 17 iunie 1963 în or. Chișinău. A absolvit școala medie în anul 1979, după care a continuat studiile la școala de medicină din Chișinău.
După absolvirea cu succes a școlii medicale, tânăra Claudia a lucrat în calitate de soră medicală timp de 6 ani.
În anul 1988 a fost primită în mănăstirea Japca, care era pe atunci deschisă, făcând aici ascultare deplină timp de 4 ani.
În 1991 devine rasofoară, iar în anul 1992, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, a fost transferată la mănăstirea Suruceni, unde în anul 1993 primește cu drag cinul călugăriei.
În anul 1994 este transferată la Mănăstirea Vărzărești, raionul Nisporeni.
Pe data de 25 februarie 1994, prin decretul mitropolitan nr. 54, monahia GHEORGHIA (Plăcintă) este numită Stareță a celei mai vechi vetre monahale din cuprinsul Republicii Moldova. În urma raportului Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Monahia GHEORGHIA este întărită în această funcție de patriarhul ALEXEI al II-lea, pe data de 30 martie 1995.
În anul 2004 este decorată cu dreptul de a purta Cruce de Aur de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, și este avansată la rangul de Egumenă.
Din anul 2011 a deținut funcția de membru al Sectorului eparhial de Activitate Socială și Caritate.
În anul 2012 este decorată cu dreptul de a purta Cruce cu Pietre Scumpe de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.
Pe data de 6 mai 2013, în ziua prăznurii Sfântului Mare Mc. Gheorghe, Egumena GHEORGHIA a fost decorată cu dreptul de a purta Toiag de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.
Pe data de 18 martie 2017, Egumena GHEORGHIA primește binecuvântare arhierească de la Preasfințitul PETRU pentru Schima Mare cu numele GHORGHIA, în cinstea Cuviosului Gheorghe Sinaitul.
Egumena GHEORGHIA, pe tot parcursul vieții, s-a manifestat ca un pilon al Ortodoxiei moldave, ridicând din ruine sfânta mănăstire Vărzărești, care avea nevoie în 1994 de un sprijin puternic.
În anul 2013, cu străduința Maicii Starețe, se începe construcția unui paraclis cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, pe locul Altarului vechi de iarnă.
Alături de tatăl său, regretatul schiarhimandritul IOV (Plăcintă), duhovnic al sfintei mănăstiri (1994-2012), și împreună cu obștea care abia se aduna, mănăstirea a prins viață, fiind astăzi un centru duhovnicesc, oferind mângâiere și înălțând rugăciuni pentru toți cei care cer.
Părinții trupești ai Maicii GHEORGHIA au fost alături de Maică, fizic și duhovniceşte, în toată perioada de reînviere a mănăstirii. Schiarhimandritul IOV a fost un duhovnic încercat, care dădea cu măiestrie patericală sfaturi și îndemnuri înțelepte mulțimilor de credincioși din împrejurimi și chiar din întreaga republică, care veneau în acea vreme la mănăstire pentru alinare sufletească.
Mama Maicii Egumene GHEORGHIA, Monahia ELEONORA (Plăcintă), de asemenea, a fost un exemplu de ascultare și pildă de rugăciune și muncă. Ambii părinți sunt înmormântați pe teritoriul mănăstirii Vărzărești.
În anul 1997, Maica Domnului, pe care Egumena GHEORGHIA cu mare evlavie o cinstea, produce o bucurie foarte mare egumenei Starețe, întregii mănăstiri și întregului popor binecredncios din spațiul dintre Nistru și Prut.
Deşi se căuta icoana prin diferite metode după indicaţiile oferite de maicile bătrâne, zadarnică era căutarea și nu se putea afla Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de Vărzărești, care era pierdută. Totul era de nedescifrat omeneşte, până într-o zi când s-a petrecut marea minune – a sunat o rudă de-a surorii (N), anunţând că peste câteva zile va aduce o icoană a Maicii Domnului. Nimeni nu a bănuit că anume aceasta va fi Icoana mult căutată. Aşa se face că la 11 mai 1997 icoana a fost adusă înapoi la Mănăstirea Vărzăreşti.
În anul 2011, cu străduința Maicii Starețe și binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, începe construcția unui corp de chilii.
În anul 2012 începe construcția Stăreției și a unui bloc de chili.
În anul 2012 este pictată biserica mănăstirii „Sf. M. Mc. Dimitrie”.
În ultimele zile de viață, duminică, 14 mai 2017, la cerința maicii Starețe și ca întodeauna, cu binecuvântare arhierească, egumenei GHEORGHIA i s-a oficiat Taina Sfântului Maslu de către soborul de preoți slujitori ai mănăstirilor Hâncu și Vărzărești.
Ca o bineplăcută Domnului, ancorată de un gând sublim, dumnezeiesc, Maica GHEORGHIA, în data de 16 mai 2017, cu o zi înainte de a trece la Domnul, a avut o mare dorință de a se mărturisi la Preasfințitul PETRU. Probabil știa că era pentru ultima dată! Dorința pilduitoare, dar și posibilitatea de a ne mărturisiri în ultima clipă a vieții este un dar al lui Dumnezeu. A urmat apoi o discuție profund duhovnicească cu duhovnicul-Preasfințitul PETRU, în care s-au auzit cuvinte de laudă Sfintei Treimi și ode Maicii Domnului!
Ca o cunună vieții, împletită cu fapte bune, rugăciune și împărtășire din sfintele taine ale Bisericii lui Hristos, Maica Domnului o învrednicește de ultima bucurie pe care a putut-o simți pe pământ. În ultima zi a vieții pământești, vedem cu toții încă o minune a Maicii Domnului, care s-a revărsat peste Maica GHEORGHIA și a cuprins sufletul ei râvnitor pentru Domnul. Trecerea ei la Domnul, în data de 17 mai 2017, s-a făcut tocmai în ziua prăznuirii Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Vărzărești. Această întâmplare este o minune a Maicii Domnului, ca răspuns la dragostea credincioasă a Monahiei GHEORGHIA (Plăcintă), stareță a mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din s. Vărzărești, față de chemarea pe care a acceptat-o: „și toată viața noastră lui Hristos-Dumnezeu să o dăm!”
Ultimele cuvinte scrise ale Maicii Starețe, care au fost adresate tuturor creștinilor prin intermediul revistei eparhiale „Călăuză Monahală”, nr. 1, luna martie, 2017, au fost următoarele:
„Cei ce vor să-L urmeze cu dragoste şi râvnă pe Dumnezeu trebuie să ofere mai mult timp rugăciunii, citirii sfintelor cărţi şi altor lucrării duhovniceşti.
Să ținem posturile, crescând duhovnicește, dobândind mult Har de la Domnul, pentru a simţi cu adevărat bucuria învierii lui Hristos din morţi, Care, prin învierea Sa, ne-a îndemnat şi chiar ne-a dat posibilitatea să înviem şi noi duhovnicește”.