Sărbătorirea jubileului de 600 de ani de la întemeierea mănăstirii Vărzăreşti

27 decembrie 2020

Schiegumena Gheorghia… in memoriam

17 mai 2020

Acest filmuleț este închinat pururea pomenitei maicii Gheorghia, prima stareță de la redeschiderea mănăstirii Vărzărești, care a adormit în Domnul acum trei ani, în ziua cinstirii icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni a mănăstirii noastre.

Odihnește-o, Doamne, întru Împărăția Ta!

600 de ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Vărzăreşti

25 aprilie 2020

HRISTOS A ÎNVIAT!
Din mila şi cu bunăvoinţa lui Dumnezeu astăzi, 25 aprilie, Sfânta Mănăstire Vărzăreşti sărbătorește un mare eveniment. Acum 600 de ani Domnitorul Alexandru cel Bun, într-un edict de-al său, menționează Sfânta noastră Mănăstire.
Această dată mărturisește că aici, la Mănăstire, stă o părticică din patrimoniul nostru religios, cultural și național, creat și agonisit prin rugăciunea și lacrimile monahilor de câteva secole și apărat cu sângele strămoșilor noștri. Iar păstrarea a tot ceea ce ne-au lăsat ei este o jertfă adusă întru pomenirea lor.
Slavă Domnului pentru toate și mulțumim purtării de grijă a Maicii Domnului și Sfântului Dumitru pentru ocrotirea Sfântului său locaș.
Astăzi ca și în trecut, porțile Mănăstirii Vărzărești sunt larg deschise pentru toți cei care doresc să o viziteze și să respire aerul vechimii.
Vă așteptăm cu drag!

Slujba de praznicul Nașterii Maicii Domnului, Hramul Mănăstirii Vărzăreşti

21 septembrie 2017

La data de 21 septembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului, la Mănăstirea Vărzăreşti a fost mare sărbătoare, Hramul Mănăstirii Vărzăreşti.
Slujba de sărbătoare a fost oficiată de un sobor de şase preoţi.
Credincioşii din localitate, dar şi din toate colţişoarele țării au participat la acest fericit și binecuvântat eveniment duhovnicesc pentru întreaga Biserică Ortodoxă din Moldova şi mai ales pentru obștea Mănăstirii Vărzăreşti.

40 de zile de la adormirea pururea pomenitei maice starețe Schiegumena Gheorghia

25 iunie 2017

Preasfințitul Petru, Episcopul de Ungheni și Nisporeni, ne-a onorat cu prezența Sa la săvîrșirea parastasului de 40 de zile pentru nou-adormita Schiegumena Gheorghia.
Au mai fost alături de noi la acest eveniment stareții și starețele mănăstirilor din Eparhia noastră.
Preasfinția Sa, Episcopul Petru, împreună cu un sobor de preoți a săvîrșit parastasul, după care Ierarhul, ca un părinte iubitor, a ținut un cuvînt de învățătură și de mîngîiere pentru toți cei care au iubit-o și au respectat-o pe maica noastră Schiegumena Gheorghia.
Veșnica ei pomenire!

A fost petrecută pe ultimul drum pământesc stareța Mănăstirii Vărzărești, Schiegumena Gheorghia (Plăcintă)

20 mai 2017

Sîmbătă, 20 mai 2017, o mulțime de credincioși s-au adunat la Mănăstirea Vărzărești, raionul Nisporeni, pentru a o petrece pe ultimul drum pământesc pe nou-adormita și pururea pomenita Stareță, Schiegumena Gheorghia (Plăcintă).

Sfânta Liturghie și Slujba Prohodului au fost oficiate de un sobor de Ierarhi, preoți și diaconi în frunte cu chiriarhul locului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

Pentru a-și lua rămas bun de la Schiegumena Gheorghia, la Liturghie și la slujba prohodului au mai luat parte Preasfințitul AMBROZIE, Episcop de Neftekamsk și Birsk, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, toți stareții și starețele din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, mai mulți stareți și starețe din țara noastră și de peste hotare și mulțime de preoți și credincioși.

Mesajul de compasiune al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR, a fost dat citirii de către Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, Vicarul Mitropoliei Moldovei.

La final, Ierarhii împreună cu toți stareții și starețele prezente s-au adunat la mormântul Schiarhimandritului IOV, unde s-a cântat Veșnică pomenire lui și Monahiei Eleonora, părinții Schiegumenei Gheorghia.

„Fericiți cei pe care i-ai ales și i-ai primit, Doamne, pomenirea lor întru neam și neam!” Dumnezeu să o odihnească cu drepții pe Stareța mănăstirii Vărzărești, egumena GHEORGHIA (Plăcintă)Notă biografică:

Egumena GHEORGHIA (Plăcintă) s-a născut pe 17 iunie 1963 în or. Chișinău. A absolvit școala medie în anul 1979, după care a continuat studiile la școala de medicină din Chișinău.

După absolvirea cu succes a școlii medicale, tânăra Claudia a lucrat în calitate de soră medicală timp de 6 ani.

În anul 1988 a fost primită în mănăstirea Japca, care era pe atunci deschisă, făcând aici ascultare deplină timp de 4 ani.

În 1991 devine rasofoară, iar în anul 1992, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, a fost transferată la mănăstirea Suruceni, unde în anul 1993 primește cu drag cinul călugăriei.

În anul 1994 este transferată la Mănăstirea Vărzărești, raionul Nisporeni.

Pe data de 25 februarie 1994, prin decretul mitropolitan nr. 54, monahia GHEORGHIA (Plăcintă) este numită Stareță a celei mai vechi vetre monahale din cuprinsul Republicii Moldova. În urma raportului Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Monahia GHEORGHIA este întărită în această funcție de patriarhul ALEXEI al II-lea, pe data de 30 martie 1995.

În anul 2004 este decorată cu dreptul de a purta Cruce de Aur de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, și este avansată la rangul de Egumenă.

Din anul 2011 a deținut funcția de membru al Sectorului eparhial de Activitate Socială și Caritate.

În anul 2012 este decorată cu dreptul de a purta Cruce cu Pietre Scumpe de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.

Pe data de 6 mai 2013, în ziua prăznurii Sfântului Mare Mc. Gheorghe, Egumena GHEORGHIA a fost decorată cu dreptul de a purta Toiag de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.

Pe data de 18 martie 2017, Egumena GHEORGHIA primește binecuvântare arhierească de la Preasfințitul PETRU pentru Schima Mare cu numele GHORGHIA, în cinstea Cuviosului Gheorghe Sinaitul.

Egumena GHEORGHIA, pe tot parcursul vieții, s-a manifestat ca un pilon al Ortodoxiei moldave, ridicând din ruine sfânta mănăstire Vărzărești, care avea nevoie în 1994 de un sprijin puternic.

În anul 2013, cu străduința Maicii Starețe, se începe construcția unui paraclis cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, pe locul Altarului vechi de iarnă.

Alături de tatăl său, regretatul schiarhimandritul IOV (Plăcintă), duhovnic al sfintei mănăstiri (1994-2012), și împreună cu obștea care abia se aduna, mănăstirea a prins viață, fiind astăzi un centru duhovnicesc, oferind mângâiere și înălțând rugăciuni pentru toți cei care cer.

Părinții trupești ai Maicii GHEORGHIA au fost alături de Maică, fizic și duhovniceşte, în toată perioada de reînviere a mănăstirii. Schiarhimandritul IOV a fost un duhovnic încercat, care dădea cu măiestrie patericală sfaturi și îndemnuri înțelepte mulțimilor de credincioși din împrejurimi și chiar din întreaga republică, care veneau în acea vreme la mănăstire pentru alinare sufletească.

Mama Maicii Egumene GHEORGHIA, Monahia ELEONORA (Plăcintă), de asemenea, a fost un exemplu de ascultare și pildă de rugăciune și muncă. Ambii părinți sunt înmormântați pe teritoriul mănăstirii Vărzărești.

În anul 1997, Maica Domnului, pe care Egumena GHEORGHIA cu mare evlavie o cinstea, produce o bucurie foarte mare egumenei Starețe, întregii mănăstiri și întregului popor binecredncios din spațiul dintre Nistru și Prut.

Deşi se căuta icoana prin diferite metode după indicaţiile oferite de maicile bătrâne, zadarnică era căutarea și nu se putea afla Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de Vărzărești, care era pierdută. Totul era de nedescifrat omeneşte, până într-o zi când s-a petrecut marea minune – a sunat o rudă de-a surorii (N), anunţând că peste câteva zile va aduce o icoană a Maicii Domnului. Nimeni nu a bănuit că anume aceasta va fi Icoana mult căutată. Aşa se face că la 11 mai 1997 icoana a fost adusă înapoi la Mănăstirea Vărzăreşti.

În anul 2011, cu străduința Maicii Starețe și binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, începe construcția unui corp de chilii.

În anul 2012 începe construcția Stăreției și a unui bloc de chili.

În anul 2012 este pictată biserica mănăstirii „Sf. M. Mc. Dimitrie”.

În ultimele zile de viață, duminică, 14 mai 2017, la cerința maicii Starețe și ca întodeauna, cu binecuvântare arhierească, egumenei GHEORGHIA i s-a oficiat Taina Sfântului Maslu de către soborul de preoți slujitori ai mănăstirilor Hâncu și Vărzărești.

Ca o bineplăcută Domnului, ancorată de un gând sublim, dumnezeiesc, Maica GHEORGHIA, în data de 16 mai 2017, cu o zi înainte de a trece la Domnul, a avut o mare dorință de a se mărturisi la Preasfințitul PETRU. Probabil știa că era pentru ultima dată! Dorința pilduitoare, dar și posibilitatea de a ne mărturisiri în ultima clipă a vieții este un dar al lui Dumnezeu. A urmat apoi o discuție profund duhovnicească cu duhovnicul-Preasfințitul PETRU, în care s-au auzit cuvinte de laudă Sfintei Treimi și ode Maicii Domnului!

Ca o cunună vieții, împletită cu fapte bune, rugăciune și împărtășire din sfintele taine ale Bisericii lui Hristos, Maica Domnului o învrednicește de ultima bucurie pe care a putut-o simți pe pământ. În ultima zi a vieții pământești, vedem cu toții încă o minune a Maicii Domnului, care s-a revărsat peste Maica GHEORGHIA și a cuprins sufletul ei râvnitor pentru Domnul. Trecerea ei la Domnul, în data de 17 mai 2017, s-a făcut tocmai în ziua prăznuirii Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Vărzărești. Această întâmplare este o minune a Maicii Domnului, ca răspuns la dragostea credincioasă a Monahiei GHEORGHIA (Plăcintă), stareță a mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din s. Vărzărești, față de chemarea pe care a acceptat-o: „și toată viața noastră lui Hristos-Dumnezeu să o dăm!”

Ultimele cuvinte scrise ale Maicii Starețe, care au fost adresate tuturor creștinilor prin intermediul revistei eparhiale „Călăuză Monahală”, nr. 1, luna martie, 2017, au fost următoarele:

„Cei ce vor să-L urmeze cu dragoste şi râvnă pe Dumnezeu trebuie să ofere mai mult timp rugăciunii, citirii sfintelor cărţi şi altor lucrării duhovniceşti.

Să ținem posturile, crescând duhovnicește, dobândind mult Har de la Domnul, pentru a simţi cu adevărat bucuria învierii lui Hristos din morţi, Care, prin învierea Sa, ne-a îndemnat şi chiar ne-a dat posibilitatea să înviem şi noi duhovnicește”.

Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Varzăreşti

17 mai 2017

17 mai 2017 (Foto)

Minunile săvârşite de Maica Domnului prin Icoana sa sunt nenumărate. În cinstea ei, ca semn de mulţumire pentru darul oferit, obştea maicilor a alcătuit un acatist spre lauda Precuratului ei nume, în care se conţin şi unele stihuri ce se referă la peregrinarea Icoanei. Prăznuirea Icoanei se face anual în data de 17 mai, când are loc procesiunea cu Icoana.